Kawa przelewowa wraca do łask. A dokładniej ekspres przelewowy, który jeszcze do niedawna kojarzył się z mocną i gorzką lurą. Dziś najlepsze kawiarnie mają w swojej ofercie kawę z ekspresu przelewowego. Jednak warto wiedzieć, że smak napoju nie zależy tylko od metody parzenia. Bardzo ważne są także ziarna. Jaka kawa do ekspresu przelewowego jest najlepsza?
Kawa jasno czy ciemno-palona?
Przelewowy sposób parzenia kawy wzmacnia smak napoju. Dlatego już na wstępnie możemy napisać, że warto wystrzegać się kawy ciemno-palonej. Kawa do ekspresu przelewowego powinna być jasno-palona, czyli delikatniejsza. Jaki rodzaj wybrać? Z całą pewnością sprawdzą się ziarna Arabica. Jest to najszlachetniejszy rodzaj kawy, a mieszkanki tego typu są niezwykle aromatyczne. Kawa jasno-palona ma delikatny smak. Można w niej wyczuć nuty czekoladowe, karmelowe i lekko owocowe. Dzięki temu napój jest świeży i lekki. Idealny na wiosenno-letnie poranki.
Krzewy kawowca są delikatnymi roślinami. Najlepiej czują się w regionach międzyzwrotnikowych o wysokiej wilgotności. Stąd też najlepsze uprawy kawy znajdziemy w górach porośniętych rzadkim lasem. Wymienione warunki występują w Brazylii, Kenii oraz na Kostaryce. Jeżeli nie wiesz, która kawa do ekspresu przelewowego będzie smakować Ci najbardziej, to możesz kupić mieszankę kilku odmian.
Kawa do ekspresu przelewowego – ziarnista czy mielona?
Na smak kawy przelewowej wpływa także filtr. Im drobniejszy filtr, tym lepiej będzie wyłapywał drobinki kawy. Filtry wielorazowe przepuszczają więcej ‘fusów’, co też nie każdemu odpowiada. Natomiast filtry papierowe są o wiele dokładniejsze. Znaczenie ma także to, jak drobno jest zmielona kawa. Kawa mielona produkcyjnie jest bardzo drobna. Nie mamy możliwości regulacji ziaren i nie jest najlepszym wyborem do ekspresu przelewowego.
Lepszą opcją jest kawa ziarnista, którą możemy samodzielnie zmielić. W tym celu musisz zaopatrzyć się w młynek. Równie dobrze sprawdzi się wersja elektryczna, jak i ręczna. To już zależy od preferencji i tego ile czasu masz rano na przygotowanie kawy. Pamiętaj, żeby ziarna kawy przechowywać w lodówce. Dzięki temu dłużej zachowają świeżość i aromat.
Jak zaparzyć kawę w ekspresie przelewowym?
Parzenie kawy w ekspresie przelewowym jest bardzo proste. Wystarczy włożyć filtr do drippera, a następnie wsypać do niego zmieloną kawę. Uruchom ekspres i poczekaj, aż ciecz powoli przeleje się do dzbaneczka. Kawę możesz także przygotować ręcznie, zalewając ją powoli wrzątkiem.