10 powodów, dlaczego warto jeść orzechy włoskie

10 powodów, dlaczego warto jeść orzechy włoskie

10 powodów, dlaczego warto jeść orzechy włoskie

Orzech włoski to jedno z najstarszych znanych człowiekowi drzew na świecie. Wykopaliska archeologiczne dowiodły, że w Europie znane są od około 8000 lat. Ciekawym faktem jest to, że drzewa te naturalnie zasadzone są długowieczne i obdarowują ludzi swoimi owocami aż do 500 lat. Orzechy włoskie zawierają szereg wartościowych substancji odżywczych oraz wykazują działanie prozdrowotne, co zostało udowodnione przez liczne badania. Oto 10 powodów, dla których warto wprowadzić orzechy włoskie do swojej diety.

  1. Zawierają w sobie bogactwo witamin i składników mineralnych

W orzechach włoskich znajduje się wiele witamin, takich jak: niacyna, która odpowiada za regulację poziomu cholesterolu we krwi; tiamina, odpowiadająca za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni i serca; kwas foliowy; witamina B6, wspierająca właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego i hormonalnego oraz przyczyniająca się do zmniejszenia uczucia zmęczenia; ryboflawina oraz witaminy C,A,E i K. Ponadto w swoim składzie zawierają również szereg cennych składników mineralnych, czyli: cynk, który korzystnie wpływa na stan zębów, włosów i skóry; magnez, stabilizujący pracę układu nerwowego; potas, wpływający korzystnie na układ krwionośny; fosfor, mangan oraz miedź. Zarówno witaminy jak i minerały zawarte w orzechach włoskich są bezcenne dla pracy naszego organizmu, dlatego warto włączyć je do codziennej diety.

  1. Są naturalnym antyoksydantem

W orzechach włoskich znajdują się przeciwutleniacze, które wspierają organizm w walce ze stresem oksydacyjnym. Wynika to z faktu, że zawierają one polifenole, których zadaniem jest neutralizacja szkodliwych dla organizmu wolnych rodników. Ponadto mają działanie przeciwzapalne. Orzechy włoskie zawierają również flawonoidy, które pełnią funkcję przeciwutleniaczy, co sprawia że są świetnym antyoksydantem. Warto również dodać, że ten rodzaj orzechów posiada w swoim składzie więcej substancji antyoksydacyjnych niż orzechy pekan, migdały, pistacje, orzechy laskowe, czy orzechy ziemne.

 

10 powodów, dlaczego warto jeść orzechy włoskie

  1. Mają korzystny wpływ na pracę mózgu

Składniki odżywcze zawarte w orzechach laskowych mają dobroczynny wpływ na pracę mózgu zarówno u osób starszych, jak i młodszych. W odniesieniu do osób starszych ich działanie polega na opóźnianiu procesów starzenia się, na zachowaniu funkcji poznawczych na jak najlepszym poziomie oraz na zapobieganiu demencji. U młodszych osób spożywanie orzechów laskowych pomaga w utrzymaniu lepszej koncentracji, wspomaga proces uczenia się oraz zapamiętywania. Ogromną rolę w wywoływaniu tych wszystkich korzystnych efektów ma tutaj kwas omega 3, którego zawartość w orzechach włoskich jest bardzo wysoka.

  1. Poprawiają wygląd cery

Dzięki temu, że orzechy włoskie zawierają szereg witamin z grupy B, witaminy E oraz A, jak również koenzym Q10, są doskonałym pożywieniem wpływającym na lepszą kondycję skóry. Składniki te pozwalają na powstrzymywanie starzenia się skóry oraz zwalczanie wolnych rodników. Dodatkowo pobudzają naskórek do regeneracji, dodają energii i witalności oraz mają właściwości przeciwbakteryjne.

  1. Przeciwdziałają nowotworom

Badania dowodzą, że spożywanie orzechów włoskich może pomóc w znaczącym stopniu obniżać ryzyko zachorowania na raka. Składnikami znajdującymi się w orzechach włoskich, które oddziałują przeciwnowotworowo są fitosterole oraz kwas elagowy. Wśród chorób, którym można przeciwdziałać dzięki orzechom włoskim znajduje się m.in. rak trzustki. Naukowcy przeprowadzili badanie na licznej grupie kobiet, w której część z nich zjadała 30g orzechów włoskich dwa lub więcej razy w tygodniu, a pozostałe nie zjadały ich wcale. Wyniki pokazały jednoznacznie, że u kobiet powstrzymujących się od jedzenia orzechów włoskich występowało zwiększone ryzyko zachorowania na raka trzustki. Ponadto przeprowadzone przez amerykańskich naukowców dowiodło, że spożywanie 60g orzechów włoskich dziennie ma wpływ na zmniejszenie ryzyka raka piersi i rozwoju guzków.

  1. Sprzyjają zdrowiu jelit

Zdrowe jelita mają bardzo duży wpływ na ogólny dobry stan zdrowia. Zaburzony skład mikroflory jelitowej może doprowadzić do stanów zapalnych w organizmie, co w konsekwencji może spowodować choroby jelit, ale również innych organów. Ponadto przyczyniać się może do rozwoju chorób serca, nowotworów czy też otyłości. W związku z tym warto zadbać o zdrową mikroflorę jelitową, a pomóc w tym mogą właśnie orzechy włoskie, które powodują wzrost dobrych bakterii wspierających prawidłową pracę jelit.

  1. Są źródłem zdrowych tłuszczów

Orzechy włoskie są doskonałym źródłem nienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wartości odżywcze orzechów włoskich wykazują, że 100 gramów dostarcza ponad 600% dziennego zapotrzebowania w kwasy tłuszczowe omega-3 dla kobiet i ponad 400% dla mężczyzn. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe takie jak omega-3 oraz omega-6 pomagają w obniżaniu złego cholesterolu we krwi oraz obniżają ryzyko chorób serca. Ponadto orzechy włoskie zachowują odpowiedni stosunek kwasów omega-3 i omega-6, co jest bardzo istotne przy tym, aby w organizmie nie pojawiały się niepożądane stany zapalne. Warto podkreślić, że kwas omega-3 odgrywa szczególną rolę w organizmie, ponieważ działa prozdrowotnie na funkcjonowanie mózgu, układu krążenia, ale również przeciwdziała chorobom takim jak; atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, a nawet reumatoidalne zapalenie stawów.

  1. Zwiększają jakość nasienia

Istotną informacją dla mężczyzn jest to, że orzechy włoskie, dzięki swoim właściwościom mogą pomóc w zwiększeniu jakości ich możliwości rozrodczych i poprawie jakości nasienia. Badania przeprowadzone na grupie mężczyzn dowiodły, że spożywanie 75g orzechów włoskich dziennie znacząco przyczyniło się do wzrostu witalności i żywotności plemników. Zauważono to zwłaszcza u mężczyzn w przedziale wiekowym od 21 do 35 lat. Dodatkowo jedzenie orzechów włoskich chroni plemniki przed uszkodzeniami wynikającymi ze stresu oksydacyjnego.

 

10 powodów, dlaczego warto jeść orzechy włoskie

  1. Pomagają kontrolować masę ciała

Z uwagi na fakt, że orzechy włoskie składają się przede wszystkim z tłuszczu są bardzo kaloryczne, ponieważ w 100 gramach jest ponad 650 kalorii. Jednak nie warto się tym zrażać, ponieważ są to zdrowe kalorie, które możemy potraktować jako zamiennik innej przekąski np. batonika. Co więcej, wystarczy zjedzenie kilku orzechów aby zapewnić sobie uczucie sytości. Warto również dodać, że orzechy włoskie mają niski indeks glikemiczny, zatem warto aby wprowadziły je do diety zwłaszcza osoby z nadwagą, ponieważ pożywienie z niską wartością tego współczynnika pomaga utrzymywać cukier w organizmie na stałym poziomie. W związku z tym orzechy włoskie są bezpieczne dla osób zmagających się z cukrzycą.

  1. Wspierają dietę kobiet w ciąży

Orzechy włoskie są świetnym dodatkiem do diety przyszłej mamy z uwagi na bogactwo zdrowych kwasów. Jednym z najistotniejszych kwasów dla kobiet planujących ciąże jest kwas foliowy, który można znaleźć w orzechach włoskich, ponieważ jego niedobory mogą powodować wady układu nerwowego u dziecka. Dieta przyszłej matki bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe może również uchronić dziecko przed alergiami pokarmowymi. Dowiodły tego badania, których wyniki wyraźnie pokazują, że dieta matki zawierająca wielonienasycone kwasy tłuszczowe przyczynia się do rozwoju zdrowych jelit jej dziecka. Ponadto dzięki temu lepiej rozwijają się komórki odpornościowe reagujące na bakterie i inne obce substancje w organizmie dziecka.

Pozytywne efekty oddziaływania składników zawartych w orzechach włoskich możemy uzyskać nie tylko poprzez ich spożywanie, ale również stosowanie w innej formie, np. w postaci kremów z wyciągiem z orzechów włoskich, które poprawiają stan skóry, zapobiegają powstawaniu zmarszczek i poprawiają nawilżenie. Ponadto dobroczynne właściwości znajdują się w naparze z liści orzecha włoskiego, dzięki któremu możemy uregulować nadmierną potliwość.

Warto pamiętać, że istnieją przeciwwskazania do stosowania orzechów włoskich. Głównym z nich jest alergia, która powoduje silne uczulenie i niebezpieczne zmiany w układzie pokarmowym, oddechowym oraz na skórze. Ponadto w spożywaniu orzechów włoskich szczególną ostrożność zachować powinny osoby mające problemy z kamieniami nerkowymi, z uwagi na zawartość szczawianów.