Kilka pomysłów na obiad z udziałem ryżu

Kilka pomysłów na obiad z udziałem ryżu

Szybko, sprawnie, zdrowo i niedrogo, czyli znakomity przepis na obiad w kilka chwil. Czas przygotowania posiłku określa producent ryżu, który na opakowaniu podaje dokładne wskazówki dotyczące sposobu i czasu gotowania. Podczas gdy ryż się gotuje my z łatwością ogarniemy całą resztę związaną z przygotowaniem obiadu. Oto kilka pomysłów na naprawdę szybki obiad:
1. Ryż z pieczarkami w sosie sojowym.
Składniki:
– ryż
– pieczarki
– sos sojowy
– czosnek
-ciecierzyca z puszki lub słoika
– masło
– natka zielonej pietruszki
Pieczarki należy oczyścić i pokroić w plastry. Czosnek obrać i drobno posiekać. Następnie na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła (znakomicie sprawdza się również olej roślinny) smażymy pieczarki. Po około 5 minutach dodajemy czosnek, sos sojowy i starannie mieszamy składniki. Całość pozostawiamy na małym ogniu. Ciecierzycę odcedzamy i mieszamy z resztą składników i gotujemy następne 5 minut. Po ugotowaniu ryżu, nakładamy na talerz połowę zawartości woreczka (1 porcja) i łyżką ubijamy ryż tworząc ” spód” dania. Na górę nakładamy pieczarki z ciecierzycą i sosem. Możemy wzbogacić nasz posiłek natką zielonej pietruszki, którą posypujemy wierzch dania. Oczywiście pietruszkę przed podaniem należy starannie umyć i posiekać.

2. Ryż z mięsem mielonym, pieczarkami i kukurydzą.
Potrzebne składniki:
– ryż
– pieczarki z puszki
– kukurydza również z puszki lub słoika
– mięso mielone
– cebula
– olej do smażenia
– sól, pieprz, papryka w proszku
Na patelni rozgrzewamy olej i przez około 2 minut smażymy na nim uprzednio umytą i pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Po tym czasie dodajemy mięso mielone i całość smażymy często mieszając. Po usmażeniu mięsa wzbogacamy zawartość patelni o odcedzone i pokrojone pieczarki oraz kukurydzę. Doprawiamy do smaku i podajemy jako dodatek do ryżu lub mieszamy go wraz z resztą składników na patelni. Gotowe.

3. Zapiekanka z kalafiorem i brokułem w sosie holenderskim.
Składniki:
– ryż
– opakowanie sosu holenderskiego
– kalafior
– brokuły
– tarty ser żółty
-sól
Kalafior i brokuły dzielimy na małe części i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli 10 minut. Następnie do żaroodpornej formy przekładamy ugotowany ryż i warzywa (kalafior i brokuły). Całość zalewamy sosem holenderskim i górę posypujemy obficie startym serem. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i po 15 minutach zapiekanka ryżowa jest gotowa. Przygotowanie zapiekanki przekracza w całości czas 15 minut, jednak przyznać trzeba że jest niesamowicie i banalnie prosta w przygotowaniu.

4. Ryż z jajecznicą, pomidorami i szczypiorkiem
Składniki:
– ryż
– jajka
– masło lub inny tłuszcz do smażenia jajecznicy
– pomidory
– szczypiorek
– sól i pieprz
Pomidory myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek również myjemy i siekamy. Na dowolnym tłuszczu robimy jajecznicę do której dodajemy ugotowany ryż. Całość wzbogacamy pomidorem oraz szczypiorkiem. Wszystko starannie mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Ilość składników zależy od naszego zapotrzebowania i upodobań kulinarnych.