Toster służy do opiekania pieczywa. Pieczywo z tostera jest świeże, chrupiące i cieplutkie. Można w nim odświeżać pieczywo czerstwe. Toster jest urządzeniem do którego wkłada się dwie kromki pieczywa i po ściśle określonym czasie kromki same „wyskakują” gotowe do spożycia. Jeśli ustawi się odpowiedni czas opiekania pieczywo jest lekko zrumienione i wspaniałe do jedzenia. Zbyt długi czas opiekania może spowodować spalenie się kromek. W tosterach kromki pieczywa wkłada się od góry urządzenia, jeśli robi się to na leżącą to wtedy mamy nie toster ale opiekacz w którym możemy położyć do opiekania gotowe kanapki czyli pieczywo, jakaś wędlina i ser. Na górę znów kromka i zamykamy opiekacz.
Po chwili mamy gotowa kanapkę na gorąco. W tosterze kromki chleba są opiekane przy pomocy wbudowanej w to urządzenie grzałki. Cały toster ma obudowę termiczną ze specjalną izolacją, dzięki czemu nie można się oparzyć dotykając go. Na obudowie zazwyczaj jest umieszczony minutnik który nastawiamy określając czas opiekania oraz pokrętło z zaznaczonymi stopniami opiekania. Czyszczenie tostera jest proste dzięki tacce na okruchy która umieszczona jest na dole obudowy. Wystarczy wysunąć szufladkę..